Video Bar

Loading...

Syamil Incoming Birthday

Lilypie 1st Birthday PicLilypie 1st Birthday Ticker

Wednesday, July 16, 2008

Safety First

assalamualaikum...

Hmm...lama dh aku x type sesuatu kat dalam ni...sibuk skit kot...hehehhe...maklum la anak aku dah mula nak bermain...so sudah pasti dia xnak tido sangat...makanya terpaksa la aku korbankan waktu tido aku untuk dia...bapa mithali la katakan...ni pun aku dh 12 jam x tdo...lepas semalaman melawan kepanasan tubuh badan(demam).Semalam petang ok jek..tapi masa keje tu leh demam lak...jangan leceh...mc trus...hehehe...bila lagi nak habiskan mc yg ada 17 hari lagi tu...

Hmm..sebenarnya aku nak berkongsi sesuatu dengan sesiapa saja yang pernah alami atau melihat insiden sebegini...ia lebih kepada betapa pentingnya untuk utamakan keselamatan dan juga pengetahuan tentangnya.Ceritanya macam ni...

Dalam minggu lepas aku ngan wife aku serta anak kesayangan aku tu g jalan2 kat Tesco Extra yang baru tu...hmm...bagi yang xtau...kat area makro lama...atau lebih tepat kat area giant plentong tu...so nak dijadikan crita..aku duduk la kat satu tempat ni sambil layan anak aku kat dalam strawler dia...wife aku g toilet masa tu...tengah duduk2 tu aku tengok2 la merata tempat..survey tempat baru la katakan...tetiba..jeng3...

Bertempat di escalator tu...ada la 1 chinese guy ni tengah tolak troli dia kat escalator tu...bawak beras yg penuh muatan atas troli tu...tetiba beras dia jatuh kat depan troli tu...apa lagi...stuck la escalator tu...so bermakna yg lelain kat belakang tu akn stuck juga la kan...so dh jadi mcm accident dh...langgar belakang org kata...hehehhe...sampai ada aunty cina tu jatuh kat situ...tersepit...makin lama...makin sesak..makin ramai yang tersepit..adoi..sakit...adoi..tolong...lebih kurang la jeritan diorg..hehehe..aku ni plak...tengok kan jek la...harap2 ada la orang yang akan tekan button emergency stop kat tepi escalator tu...tapi hampeh...sekor pun xtau...last2 bila dah kecoh sangat...aku g tolong dan suruh diorg tekan button tu...sambil aku kata..."ilek2 jangan panik..tekan button stop tu"...hehehhe...lepas tekan tu barulah ok...heheheh....technician yang datang kat situ pun xtau nak buat apa...leceh la..wat malu jek jadi technician...skit punya hal pun dah gabra...

moral of the story wahai kengkawan...sambil jenjalan tu,tengok2 la sesuatu yang boleh selamatkan anda bila kecemasan...bukan per...knowledge ttg safety tu akan menyelamatkan kita juga nanti...bukan aku nak riak..tapi itu hakikat...mungkin aku bersyukur kerana ada sedikit ilmu ttg tempat2 yg perlu aku tekan bila ada kecemasan...

wassalam...