Video Bar

Loading...

Syamil Incoming Birthday

Lilypie 1st Birthday PicLilypie 1st Birthday Ticker

Thursday, October 30, 2008

Kene Tag Ngan Man...

1. The rules of the game get posted at the beginning
2. Each player answers the questions about themselves
3. At the end of the post the player then tags 5 people and posts their names, then goes to their blogs and leaves a comment, letting them know they got tagged and to ask them to play and read your blog

Starting time : 11:35PM, 30TH OCT 2008
Name : MOHAMAD KHAIRUL BIN MUHARAM
Sisters : NONE(ANAK TUNGGAL NI)
Shoe size : 9
Height : 168CM
Where do you live : JAYBEE,PASIR GUDANG

JBHave you ever been on a plane : NO
Swam in the ocean : YES
Fallen asleep at school : SELALU NI...HEHEHEH....
Broken someone’s heart : PERNAH...MASA DECIDE NAK KAWIN DULU...SORY LA YE...
Fell off your chair : ERM...X PERNAH KOT...
Sat by the phone all night waiting for someone to call : NEVER...TAK SUKA GAYUT LA...
Saved e-mails : HARI2...MAIL KLAKO....JOBS...BOS ORDER'S...
What is your room like : ERMMM....RAHSIA LA...
What’s right beside you: KOTAK TISU....MY BABY SLEEPING...
What is the last thing you ate : NASI DAGANG...OPEN HOUSE TADI...
Ever had…Chicken pox : YUPS...SEKSA...
Sore throat : YUPS...ALWAYS....
Stitches : NONE...
Broken nose : ALSO NONE...GOOD BOYS...HEHEHE...
Do you Believe in love at first sight : YUPS...
Like picnics : ERM...SUKA JUGAK....
The last person you danced with : MY COUSIN...
Last made you smile : JUST NOW...SMILE TO MY SON...
You last yelled at : MY FELLOW TECHNICIAN...

Today did you…

Talk to someone you like : MANY TIME...
Kissed anyone : YES...MY WIFE...SON...
Get sick : ALHAMDULILLAH...SIHAT...
Talk to an ex : NOPE...SHE'S NOT ANSWERING MY MAIL...HEHEHE...
Miss someone : MY OLD FRIEND AT SMTJB...
Who do you really hate: ADA SORANG MAMAT NI....JAHANAMKAN KRETE AKU..
Do you like your hand-writing : NOPE...X LAWO LA...
Are your toe nails painted : SORY...BUKAN NYAH...
Whose bed other than yours would you rather sleep in : HOTEL...
What color shirt are you wearing now : NUDE...HUHUHU...
Are you a friendly person : REALLY2...
Do you have any pets : NOPE
Do you sleep with the TV on : KENGKADANG...
What are you doing right now : PIKIR NAK JAWAB NI LA...
Can you handle the truth : ERM....SURE CAN...
Are you closer to your mother or father : AYAH LA...MAK AKU GARANG...
Do you eat healthy : NOPE...
Do you still have pictures of you & your ex : EHHEHEE....RAHSIA...
If you’re having a bad day, who are you most likely to go to : ALONE...
Are you loud or quiet most of the time : LOUD...
Are you confident : REALLY...

5 things I was doing 10 years ago

1) SPM
2) KEJE PLUMBING
3) BLAJA KAT POLI
4) KAHWIN
5) DAPAT ANAK

5 things I would do if I were a billionaire

1) SETEL HUTANG
2) G HAJI BAWAK SEMUA FAMILY
3) MODIFIED KERETA
4) BELI UMAH BESOR...SEMUA BESOR KAT DALAM
5) KAWIN G...HEHEHEH....

5 of my bad habits

1) SUKA MAKAN
2) LEPAK NGN KAWAN2..WLU DAH KAWIN N...
3) BAWAK KERETA LAJU2
4) SUKA MARAH ORANG BAWAK KETE LEMBAP PASTU DOK LANE KANAN
5) SUKA MEN GAME

5 places I’ve lived/living

1) SETANGGI
2) MAJIDEE
3) SEGAMAT
4) PULAU PINANG
5) PASIR GUDANG

5 people I tag

1) ?
2) ?
3) ?
4) ?
5) ?

Pening...Pening...

Hmm...soalan ni aku baca dalam blog aznil...dalam blog penyampai era...kelako gak la...so aku decide nak gak la try jawap2...heheheh....


1. Nama dalam surat beranak: MOHAMAD KHAIRUL BIN MUHARAM

2. Nama yang member-member panggil: KHAIRUL,SPEAKER,KUDA(KNAPA NTAH)

3. e-mel anda: GABANSELATAN82@GMAIL.COM

4. Umur anda pada 1 Januari 2010: 28 TAHUN

5. Apakah yang anda boleh lihat pada diri anda 5 tahun akan datang?:ENTAH EK...SEBAB XTAU LA NAK TENGOK MASA DEPAN...

6. Bilakah waktu yang anda rasa paling `relaks' yang anda ingin alami?: PEGI JENJALAN MAKAN ANGIN KAT AUSTRALIA...

7. Selain menjadi penyampai, apakah bidang yang anda ingin cuba selain bidang hiburaN?:SORRY LA...AKU BUKAN PENYAMPAI LA...

8. Apakah makna kedamaian pada diri anda: TIADA HUTANG...

9. Jika anda diminta membangunkan Afganistan, apakah yang anda akan lakukan:HAPUSKAN PERANG DULU...

10. Tepi pantai, pergunungan, kota bersejarah atau kota-kota besar.mana satu pilihan anda untuk becuti.: PERGUNUNGAN...SEJUK...

11. Perkataan yang kerap keluar dari mulut anda bila berada didalam situasi panik?:ALAMAK...

12. Apakah yang menarik tentang diri anda yang menyebab orang lain tertarik.: SUKA BUAT LAWAK...

13. Siapakah yang anda cuba elakkan untuk bertemu: KAWAN YANG DAH TIPU SAYA...

14. Bila pertama kali jatuh cinta.: DARJAH TIGA...

15. Apakah saat yang memalukan yang pernah anda alami di dalam hidup anda: JATUH DEPAN AWEK....MALU NYER..RASA TAK NAK BANGUN JEK....

16. Apakah lagak ngeri yang anda ingin lakukan sekali di dalam hidup anda: JALAN2 KAT TEMPAT TINGGI...GAYAT TU...

17. Rancangan kartun kegemaran anda sewaktu kecil dan mengapa?: TOM N JERRY...KLAKO...

18. Jika anda dikurniakan kuasa `superhero' apakah nama yang anda sesuai untuk anda gunakan?:LELAKI SUPER...

19. 4 perkataan yang melambangkan personaliti anda:FRIENDLY...FUNNY...ANGER...HARDWORKING...

20. Anda akan berkata 'tidak!!!' sekiranya?:MELANGGAR UNDANG2....

21. Sekiranya anda diberikan sebidang tanah, tanaman apa yang akan anda usahakan? Mengapa?:PELAM...LAKU TU...POMPUAN SUKA MAKAN....MASAM...

22. 3 perkara yang akan anda lakukan apabila terdampar disebuah pulau?: TANGKAP PE JE YANG LEH MAKAN...CARI BANTUAN...JERIT MINTA TOLONG...

23. Anda akan bernyanyi riang apabila.:GAJI MASUK BANYAK...

24. Filem/ drama yang membuatkan anda tidak kering gusi?: MR BEAN...

25. 2 perkara yang akan anda lakukan sebelum mencecah umur 50an..:HAJI...KAYA...

26. Anda diminta tinggal disebuah rumah hantu. Apakah pesanan terakhir sebelum anda melangkah pergi?: TEMANKAN LEH TAK???....TANAM KAT KUBUR KAMPUNG AKU EK...

27. Anda diberi seekor ayam, tiga ulas bawang putih dan tiga tangkai serai. Anda diminta masak dan namakan resepi tersebut.: AYAM PERISA SERAI...

Monday, October 6, 2008

Yihaaa...Raya...Raya...

Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua kawan2 yang mengenali diriku...maaf zahir dan batin ku pinta...semoga kita berjumpa kembali dengan Ramadhan akan datang dan syawal nya...

Hmm...esok dah keje nampaknye...mungkin perlu ambil masa sedikit untuk dapatkan mood keje tu semula...hehehe...maklum la...dah beraya memang macam ni...

Raya ritu aku balik umah mak mertua aku di batu 2 sepintas,sabak bernam selangor.Alhamdulillah,semua berjalan lancar.Perjalanan pergi dan pulang dalam keadaan yang selamat...

Hmm...di bawah ni ada ku sertakan sedikit santapan mata ketika beraya di sana...syamil pun dah pandai senyum...ini juga kali pertama kami beraya bersama...maklum la...syawal yang lepas dia blum lahir ke dunia ni g...hehehe...




Syawal Pertama Kami....




Antara anak buah wife aku yang ada...sibuk nak suruh aku amik gambar...sikit2..acik...amik la gambar kitorang...hehehe...layan....




Ni pun sama jugak...bezanya diorang posing kat depan krete baru abang ipar aku...Nissan Grand Livina...mahal ooo...100k++(OTR)...berpinor bijik mata bayar bulan2...hehehe...





Ni plak gambar diorang masa beraya kat umah atuk aku...merangkap ayah kepada ayah mertua aku...pergh...bape banyak ayah la... :)



Ni plak masa dalam perjalanan balik ke jaybee...x silap aku masa kat hentian pagoh ni...korang perasan x...muka syamil tu...senyum sgt2...suka la tu dapat kuar dari krete...sebelum brenti tu...ngamuk sakan dia tau kat dalam krete...dia bosan asik tido je....hehehehe...sayang anak ayah...



























Wednesday, September 17, 2008

Gelagat Anak Kesayangan Ku...

Hmm...entah kenapa la..malam tu si syamil ni tak mahu buka mulut dia...puas kitorang agah2 dia...dia tetap..ermmm...ermmm...erm.....hehehe...

Hmm...klu yang ni plak...dia punye suka sampai serak2 suara dia....hehehe...memang pelik dak kecik ni kan....heheh...

Wednesday, July 16, 2008

Safety First

assalamualaikum...

Hmm...lama dh aku x type sesuatu kat dalam ni...sibuk skit kot...hehehhe...maklum la anak aku dah mula nak bermain...so sudah pasti dia xnak tido sangat...makanya terpaksa la aku korbankan waktu tido aku untuk dia...bapa mithali la katakan...ni pun aku dh 12 jam x tdo...lepas semalaman melawan kepanasan tubuh badan(demam).Semalam petang ok jek..tapi masa keje tu leh demam lak...jangan leceh...mc trus...hehehe...bila lagi nak habiskan mc yg ada 17 hari lagi tu...

Hmm..sebenarnya aku nak berkongsi sesuatu dengan sesiapa saja yang pernah alami atau melihat insiden sebegini...ia lebih kepada betapa pentingnya untuk utamakan keselamatan dan juga pengetahuan tentangnya.Ceritanya macam ni...

Dalam minggu lepas aku ngan wife aku serta anak kesayangan aku tu g jalan2 kat Tesco Extra yang baru tu...hmm...bagi yang xtau...kat area makro lama...atau lebih tepat kat area giant plentong tu...so nak dijadikan crita..aku duduk la kat satu tempat ni sambil layan anak aku kat dalam strawler dia...wife aku g toilet masa tu...tengah duduk2 tu aku tengok2 la merata tempat..survey tempat baru la katakan...tetiba..jeng3...

Bertempat di escalator tu...ada la 1 chinese guy ni tengah tolak troli dia kat escalator tu...bawak beras yg penuh muatan atas troli tu...tetiba beras dia jatuh kat depan troli tu...apa lagi...stuck la escalator tu...so bermakna yg lelain kat belakang tu akn stuck juga la kan...so dh jadi mcm accident dh...langgar belakang org kata...hehehhe...sampai ada aunty cina tu jatuh kat situ...tersepit...makin lama...makin sesak..makin ramai yang tersepit..adoi..sakit...adoi..tolong...lebih kurang la jeritan diorg..hehehe..aku ni plak...tengok kan jek la...harap2 ada la orang yang akan tekan button emergency stop kat tepi escalator tu...tapi hampeh...sekor pun xtau...last2 bila dah kecoh sangat...aku g tolong dan suruh diorg tekan button tu...sambil aku kata..."ilek2 jangan panik..tekan button stop tu"...hehehhe...lepas tekan tu barulah ok...heheheh....technician yang datang kat situ pun xtau nak buat apa...leceh la..wat malu jek jadi technician...skit punya hal pun dah gabra...

moral of the story wahai kengkawan...sambil jenjalan tu,tengok2 la sesuatu yang boleh selamatkan anda bila kecemasan...bukan per...knowledge ttg safety tu akan menyelamatkan kita juga nanti...bukan aku nak riak..tapi itu hakikat...mungkin aku bersyukur kerana ada sedikit ilmu ttg tempat2 yg perlu aku tekan bila ada kecemasan...

wassalam...

Friday, June 13, 2008

Kilang Cuti 6 Hari...Ala2 Bangkrup..Hehehe...

Hmm...baru2 ni...kilang aku tutup 6 hari untuk plant iddle katanya...padahal diorang nak kawal belanja tu...budget kitorang ni bodoh agaknya...macam tut....hehehe....biasa la kilang semi conductor ni...2nd/3rd quarter ni memang slow....silap gaya boleh jatuh terus...x bangun2...so aku ngan hubby amik keputusan balik kampung dia kat sabak bernam selangor...ok la...maklum la...dah 6 bulan x balik...sejak anak aku lahir...skg ni dh 6 bulan umur dia...
Hari Jumaat malam tu kitorg bertolak dalam kul 10pm g Nilai...tido kat umah abang ipar aku....sebab senang...dah dekat dengan Port Dickson...sebabnya..hari sabtu tu..kitorang ada jemputan kat PD tu...kawan sekilang kawin...dah 1 jalan...pegi jugak la...
Anyway...sampai kat PD tu dalam kul 1230pm...smpi2 jer terus makan...sedapnya lauk diorg masak...menunya...nasi putih...daging sambal...keli sambal...sambal belacan...erm....delicious...maklum la...lauk kampung...bukan senang nak jumpa kat bandar....


Tahniah kepada Niza ngan Shahril(jawa)...selamat dah korang...menangis lagi la syaaitan kat luar tu sebab korang kawin...huhuhu...


Hmm...sebab sibuk...so aku ngn syamil jer la yang abadikan gambar ngn pengantin...hubby jadi camera woman...heheheh....

Hmm...time ni dah abis makan...hubby sibuk sangat nak amik gambar...so aku layan jer la...cian Syamil..panas2 ibu dia sibuk nak gambar...layan jer la dik....

Hubby ngan Syamil....korang nampak tak mulut anak aku tu...dia leh kemam lak...ntah apa angin dia...so 1 hari tu dia kemam jer....nangis pun kemam jugak...heheheh...kelako...
Lepas tu terus aku balik selangor ngn hubby ngn mak aku...penatnya....hari selasa baru balik...tu pun hubby kata awal..klu ikut dia nak bali rabu tu..aku bising....last2 dia ikut gak la...hehehe....giler per...dia sedap duduk...aku drive...pastu khamis nak keje pagi...giler2....letih siot....

Hmm...xtau nak tulis per lagi....that's it....

Adios...Amigos...Aspalelas....

Dah kawin Dah Sepupu Aku Ni...


Hmm...dah lama x coretkan sesuatu dalam blog aku ni...so...ini adalah antara bingkisan yang sempat aku muatkan dlam blog ni...
1st of all...aku nak ucapkan tahniah kepada sepupu aku dan pasangannya yang baru sahaja melangsungkan perkahwinannya baru2 ni...bertempat di bandar selesa jaya...alhamdulillah...semuanya selamat...cuaca juga memberikan kerjasama yang baik pada hari tu...hehehe....klu tak...lenjun ooo....


Ni plak...biasa arr....abadikan kenangan bersama mempelai...bila la nak merasa naik plamin g ek...heheheh...


Haa...ni pulak jangan korang tak tau...biasa la kat johor ni...mesti la ada tol2 ni...klu x ada....rasanya bukan orang johor la....hehehhe....2 orang ni makcik aku ngan sepupu aku...hmm...korang tekalah yang mana 1 ek makcik...yang mana 1 sepupu...hehehhe....teka jangan tak teka....


Haa...ni adalah bahagian wajib bila kenduri...laser disc..atau pun dak2 magd crew aku selalu panggil...CD AREA...maksudnya cuci pinggan mangkuk la....heheheh....semua tu pun sedara mara aku gak....control...jangan x control...
Masing2 tu kalau korang nak tau...kawal biji mata tu...sebab malam sebelum tu baru lepas exercise sikit....kat level 4...hehehe....aku pun join gak la...dah lama x join siot...gian2...kebetulan hubby aku keje malam...hehehe....

sekian....

Monday, May 19, 2008

My Friends





Hmm...kawan boleh di ibaratkan sebagai saudara,teman,dan apa jua yang sesuai dengan nya...ada orang kata kawan ni hanya masa senang jer diorang ada..masa susah hilang tah ke mana...itu aku tak nafikan....sebab aku dah terkene....serik siot....sebab dia aku menanggung hutang berpuluh ribu....

Tapi aku taknak citer pasal tu...pada aku...aku beruntung sebab ada kawan2 aku yang kat majidi tu....setakat hari ni....dah berbelas tahun kitorang kawan....aku bangga nak katakan diorang lah kawan aku susah dan senang...insyaAllah....bila senang mereka ada...bila susah juga ada..

So aku decide nak abadikan sebahagian dari gambar diorg kat dalam ni....kenangan...pada korang semua....thanks for the friendships...

Expecting Father and Mother

Hmmm.....sekarang ni aku tak tau musim apa....nak kata musim buahan...bukan...musim luruh pun bukan...salji lagi la bukan...musim apa ek...

Ha...baru aku ingat...sekarang ni ialah musim untuk 'menuai' hasil penat lelah selama ini...hehehe....

Kat bawah ni adalah antara member2 aku dak2 majidi yang tengah expecting baby....aku sekeluarga dan kawan2 yang lain mendoakan segalanya selamat....

Tak lama lagi...aku dah boleh ucapkan ayat ni... "Welcome to Father's and Mother's World"




Man n Maziah...hanya menunggu hari saja....maybe within this week...




Alang n Ezan...3 bulan lebih lagi insyaAllah.....

Tak sabar aku nak korang rasa apa yang aku dah rasa...hehehe...

Saturday, May 17, 2008

Sukanya Dia...

Hmm....suka btul syamil bila di agah oleh ibu dia...melekek2 ketawa...entah apa yang dia rasa kelakar pun aku tak tau....tapi seronok dengar dia ketawa...hilang semua penat yang di tanggung seharian training kat kilang tadi.... :)

Tak Akan Melayu Hilang Di Dunia???

Kongres Permuafakatan Melayu yang berlangsung selama 3 hari di Johor Bahru telah membincangkan berbagai-bagai masalah yang berlaku di negara cacar-marba Malaysia ini.Antaranya keruntuhan penggunaan bahasa kebangsaan, penyusutan kebudayaan Melayu, pemikiran konsep ‘muhibbah’ dan pelbagai lagi.Budayawan dan ahli-ahli akademik yang sekian lama bersikap menutup mata tiba-tiba terbeliak mata ekoran kekalahan teruk dalam sejarah Barisan Nasional (BN) di tangan Pakatan Rakyat (PR). BN hilang dua per tiga kerusi parlimen serta tercicir lima buah negeri. UMNO sendiri kini hanya memiliki 78 kerusi dari 140 kerusi yang dimenangi oleh BN. Ini bermakna sebanyak 62 kerusi dari BN dimenangi oleh bukan Melayu. Jika 62 ahli parlimen bukan UMNO dari BN bergabung dengan 36 ahli parlimen bukan Melayu dari pembangkang, mereka hanya kekurangan 14 kerusi untuk membentuk kerajaan.

Lihatlah bagaimana impak daripada keghairahan mahukan “perpaduan dalam kepelbagaian” atau ‘muhibah’ akhirnya hanya melenyapkan secara beransur-ansur kuasa kebudayaan Melayu yang sebelum ini menjadi teras kebudayaan kebangsaan.Dahulu, semua majlis-majlis rasmi, pesta kebudayaan, konsert atau karnival hanya menampilkan kebudayaan Melayu dan bahasa Melayu. Kini setiap acara sudah menampilkan konsep ‘muhibbah’ dengan meletakkan semua budaya dan bahasa sama taraf dan sama tinggi. Tidak kira hari kemerdekaan, hari pekerja atau sambutan hari tahun baru, semuanya menonjolkan pelbagai kebudayaan bangsa untuk memperlihatkan ‘Malaysia is Truly Asia’.

Malahan pada AIM 2008 yang lepas pertama kalinya kita melihat anugerah-anugerah lagu berbahasa bukan kebangsaan kepada rakyat Malaysia. Juga persembahan-persembahan bukan dalam bahasa rasmi negara ini. Wabak virus ini yang telah menyerap dalam institusi-institusi seni dan budaya Malaysia menunjukkan bahawa negara Malaysia kini telah berada di tahap bahaya. Adalah sedia maklum bahawa dalam setiap keruntuhan tamadun negara bangsa, benteng terakhir adalah seni dan budayanya. Jika virus kekeliruan negara ini berjaya merosakkan seni negara, maka tiadalah lagi konsep Melayu teras negara atau ketuanan Melayu lagi.

Cadangan penubuhan Majlis Muafakat Melayu Malaysia amat dialu-alukan. Biarlah ia menjadi satu lembaga yang tertinggi dan amat dipercayai oleh bangsa Melayu. Setiap tuntutan berkaitan kepentingan Melayu mesti mendapat sokongan semua pihak. Pendirian majlis tersebut harus dilihat sebagai keramat dan berdaulat yang berupaya membantu kembali pembinaan negara-bangsa yang semakin hancur ini.Satu lagi cadangan yang tertinggal adalah penubuhan satu lagi parti Melayu yang bersifat demokratik moden yang boleh bersaing secara sihat dengan UMNO demi kepentingan Melayu. Kini setelah terkuburnya Semangat 46, UMNO merupakan satu-satunya parti Melayu di Malaysia. Akibat tiadanya saingan untuk mendapatkan sokongan bangsa, UMNO kini sudah hilang tujuan asal perjuangannya. UMNO yang sepatutnya memperjuangkan kedaulatan bahasa dan budaya kebangsaan sudah tersasar arah hingga kini dikenali sebagai parti elit untuk mengayakan golongan mereka sahaja.Dengan tertubuhnya parti Melayu baru, bangsa Melayu sekurang-kurangnya dapat memilih parti yang benar-benar memperjuangkan bangsa dan juga pada masa yang sama memperjuangkan demokrasi, bebas rasuah dan keadilan sosial bangsa.

Majlis Muafakat Melayu Malaysia boleh membantu penubuhan parti baru ini, dan kemudian membiarkan parti-parti melayu ini bersaing sesama mereka. Majlis Muafakat Melayu Malaysia harus cepat bertindak. Kini anak-anak muda Melayu bersifat apologetic dan berasa defensive dengan bangsa lain. Mereka mulai menganggap bahawa bangsa lain perlu diberi keistimewaan menggunakan bahasa dan kebudayaan mereka seperti bangsa Melayu. Anak muda Melayu sendiri berasa racist jika mereka memperjuangkan bahasa dan kebudayaan Melayu.Walhal, dunia menunjukkan tiada negara yang bersifat majmuk kecuali Malaysia. Mana-mana negara majmuk akhirnya akan mengalami kehancuran atau berada dalam perang saudara. Konsep ‘muhibah’ atau ‘majmuk’ sebenarnya adalah satu retorik utopia yang tiada benarnya. Negara tidak mungkin akan muhibah atau bersatu-padu jika setiap bangsa menggunakan bahasa yang berlainan, bergaul sesama mereka dan hidup dengan budaya masing-masing. Dalam jiwa mereka sebenarnya perasaan saling mencurigai, syak-wasangka dan persaingan yang hanya menjatuhkan satu sama lain.

Hanya satu kemungkinan yang akan berlaku jika Melayu gagal berusaha menguatkan teras kemelayuan di Malaysia: Tanah air ini hanya akan menuju menjadi sebuah negara-bangsa berteraskan Cina seperti Singapura bukan lagi berteraskan Melayu. Adakah itu yang semua orang Melayu mahukan?

Fikir kan lah sejenak wahai bangsaku....adakah kata-kata "tak akan melayu hilang di dunia" masih relevan dalam konteks hari ini?Usahkan di dunia global...di dunia sendiri(malaysia) pun pepatah itu belum tentu ada kekuatannya.Adakah satu hari nanti kita akan bak kata pepatah "melukut di tepi gantang"?

Thursday, May 15, 2008

Cutenya Anak Ayah Ngan Ibu Ni...

Syamil Hakimi Test Vokal

Hmm...aritu aku rehat2 kat umah dengan hubby n syamil...masa tu dah petang dah...dan seperti biasa la syamil akan merengek2 waktu2 camtu sebab waktu dia nak mandi dan proceed tido...hehehe....dan di kesempatan itu aku gunakan sebaik yang mungkin untuk capture aksi dia tengah melalak sakan...hehehe....sorry ek syamil...

Hmmm...nyaring tak suara syamil...hehhe...sambil merakam tu...tergelak aku melihat kerenah anak aku sorang ni...hubby aku marah...katanya tak baik biar anak nangis lelama...nanti dia mudah sakit...entah la...aku tak tahu sejauh mana kebenarannya....bila dengar macam tu..terus aku off...takut gak anak aku sakit betul2 karang...susah plak....heheheh....

Monday, May 12, 2008

Syamil...Hubby...Aku...



Hmm....dah lama tak coret sesuatu di sini.....di atas ni adalah gambar aku ngan hubby tengah dukung syamil....dah 4 bulan lebih dah umur dia....orang selalu tanya...anak ko dah pandai apa dah...??aku jawab....dah pandai nangis....mengamuk....majuk....ketawa.....bebual....hehehe....dia klu nak bebual klu tak dilayan majuk la jawabnya....merengek2....heheheh....dan dia juga dah pandai tengok tv...sambil tengok tv bebual sorang2....hehehe....
hmm....Syamil skrg ni pandai kenal orang gak....aritu dia nangis bila ada jiran aku pegang....meraung2....heheheh....tapi x smua org la....tgk gak la....
Hmm...insyaAllah...bulan depan aku nak bawak syamil ngn hubby balik sabak bernam....bawak jumpa atuk dia...dah 4 bulan x balik....
ayah...mak....we'll be back....huhuhu....


Tuesday, April 29, 2008

Rindukah Itu Namanya...???

Hmm...bercakap pasal rindu ini....kita mungkin sering terdengar orang berkata...rindu la kata awak...rindu la...rindu la...tapi sejauh manakah kita memahami erti rindu itu...??

Bercakap pasal rindu ini...teringat pulak dengan kata2 seorang kawan ku ketika sedang bermain futsal beberapa hari yang lalu...antara dialog yang aku rasakan kelakar sangat2...
kawan : aku rindu la kat bini aku
aku : kenapa plak....???bini ko balik kampung ker...??
kawan : tak la...ada kat rumah tu ha....jaga anak...
aku : la...takkan tu pun rindu kot...??
kawan : ish...mau nya tak rindu....lama tu aku x jumpa dia...
aku : baper lama dah ko tak jumpa dia..???
kawan : masuk ni dh 1 jam la aku tak jumpa dia....heheheh...rindu siot...
aku : ish ko ni....geramnya aku....

Hmm...dialog tu terjadi antara kawan aku ngan aku beberapa hari yang lalu....persoalannya...itukah yang dinamakan rindu..??apakah faktor yang membuatkan kita rindu...??adakah ia di tentukan oleh masa...??atau jarak..??atau juga faktor hubungan itu sendiri...???atau juga mungkin di sebabkan oleh faktor yang tak dapat nak dirungkai oleh orang yang belum kahwin ni...???heeheheh...

Hmm...pening gak kan bila kita memikirkan soal ini...tapi pada aku rindu itu sendiri ialah 1 perasaan yang amat mendalam....tak kiralah jika kita rindu pada isteri....ayah....ibu...aweks...atau sesiapa sahaja....atau mungkin juga kekasih gelap/bekas kekasih gelap...huhuu....ia tetap dinamakan rindu....

Orang sering mengucapkan....i rindu u la....abang rindukan ayang la....saya rindukan awak la....tapi sejauh manakah kita hendak mengetahui tahap rindu itu...??jawapannya..tepuk dada tanyalah selera...tapi jangan tepuk kuat2 plak...terutamanya pompuan....kang penyek susah plak...heheheh....

Monday, April 28, 2008

Rugi...Rugi...Rugi...

Assalamualaikum w.b.t.

Hmm....lama juga kiranya aku tak coretkan sesuatu dalam 'diari' aku ni....nak kata takda masa...nanti orang kata aku tipu plak...yer la...semua orang pun dapat 24 jam sehari jugak...sama macam aku...so lebih baik kalau aku definisikan nya sebagai...sendat masa....heheheh....

Hmm...minggu ni aku keje 1st week siang...bosannya klu keje kene jumpa dengan orang normal...nasib baik la ada jugak yang tak membosankan....alhamdulillah...

Kali ni aku lebih nak bercerita tentang rugi....

Rugi 1

Aku terasa cuti hujung minggu ni sebagai rugi....hmm...sepatutnya lebih banyak aktiviti yang dapat aku lakukan....tapi sayang...aku telah merosakkan 2 hari tu yang sepatutnya dilalui dengan hepi...arghhhh....tapi aku tak salahkan sesiapa....kata orang...kalau kita menuding 1 jari ke arah orang...4 jari lagi sudah tentu akan menuding kita semula...so aku amik keputusan untuk melakukan post mortem kat mana silap aku....bak kata bos aku....fish bone la kononnya...hehehe...tapi apa pun yang kita buat....kita hanya manusia biasa...tak boleh lari dari melakukan kesilapan....walaupun ia dah berulang 2/3/4 kali...dan jika ada sekalipun....maafkanlah....maafkanlah...dan jika tak boleh jugak nak maafkan...lpakan jer la...
:)

Rugi 2

Arghhh....geramnya....semalam Manchester kalah dengan Chelci....semalam aku tengok ngan dak2 MU kat Rosni cafe...syok gak duduk kat situ...tempat dia cantik...selesa...dan yang paling aku tak boleh lupa tandas dia...sebijik macam hotel 5 bintang la....hehehhe...ada bunga2 lagi...duduk dalam tu macam taknak kuar la....heheheh....

Semalam jgk MU patutnya seri dgn Chelci tu....tapi ref tu macam chi sikit...tapi takper la....dah adat permainan....kalah/menang....sekarang ni MU dah seri mata dengan Chelci...cuma lebih jaringan jer...ada la dalam 12 gol lebih....gila ko...klu Chelci nak menang liga tu....2 game lagi nak kene score 6 biji gol 1 perlawanan...hehhehe...giler per....ingat ni MU vs ROMA ker...???

Pada peminat2 Chelci tu...lepakan la hasrat korang tu...giler per nak menang...ingat ko lawan dengan Johor FC ker....huhuhuuh....

Apa pun...kami MU fan..setia dengan anda....hidup MU....Glory Glory Man Utd.....

Sunday, April 6, 2008

Bosan...Bosan...Bosan...

Hmm....hari ni ah masuk hari yang ke-3 aku keje....bosannya....walaupun hujung minggu sepatutnya menjadi hari untuk bersenang lenang...tapi apa malang la nasib kitorang hari ni...banyak la pulak keje yang menanti....

Hari ni juga...pagi2 lagi aku dah dapat 'job' yang bosan....PM....PM...PM...J15B knapa ko ada karat hah....leceh la....geram jugak aku kat engineer aku...amik jer PM kata dia...memang pantang aku bila di suruh buat keje...tapi barang2 tak cukup/takde langsung....dan tadi juga kegeraman aku menjadi lagi....dalam pada aku suruh order slide bush tu...diorang tak order...nak jer aku marah dak warehouse tu....tapi cian plak aku bila tengok muka dia yang serba salah tu...lagi pun bukan salah dia...last2...dah jadi macam pengemis lak....kutip serata workshop....geramnya....

Hmm...minggu yang cukup membosankan bagi aku....start dari hari jumaat petang lagi aku dah hilang mood nak buat pe2...ntah la...xtau la aku...mungkin ada orang yang boleh terangkan sesuatu pada aku....plz....kenapa hari aku berakhir macam tuuuu....arggghhhhh....

Esok hari last aku keje....happy nyer aku....pastu dah naik malam...harap2 sok semuanya baik...semuanya hepi jer....tolong la....

Hmm...sok malam aku nak teman kan hubby aku g makan ngan dak2 dia...kat pizza hut katanya...malasnya aku nak pegi....tapi nak buat macam mana...layan jer la....nanti majuk plak teddy aku sorang tu....

hmm...xtau nak tulis per lagi....sok aku harap aku dapat buat sesuatu yang aku plan dari hari jumaat tu lagi....mintak2 aku berjaya....amin....

The Latest Syamil




Hmm....lama dah aku x post ape2 kat dalam ni....sibuk sangat2 dalam 2 minggu ni....ni pun dapat log in sebab dia dah tido tu....lepas mengaruk nak apa ntah....hmmm....anyway,ni gambar anak aku yang latest....dah pun botak macam ayah dia...hehehe....rambut dia tumbuh tak sekata....so kitorang amik keputusan untuk cukur jer rambut dia....1st time tengok kelakar pulak...tapi tembam dia tu makin jelas...heheheh....sayang anak ayah....muah...muah...muah...

Sekarang ni syamil dah pandai nak bebual dengan orang....wlupun apa yang dia cakap...langsung x paham...hehehe....aku rajin melayan dia beborak...seronok....hilang rasa kepenatan yang aku alami seharian....mungkin ni lah hikmah nya bergelar ayah... :)

Tak sabar nak menunggu dia besar....mungkin akan bertambah seronok....kepada kawan2 aku yang tengah tunggu masa tu...atau tengah planning...atau juga bercadang nak tambah lagi 1...usaha lebih kuat sedikit...cayok2...seronok jadi ayah ni tau....wlupun kadang2 penat malayan kerenah dia....tapi kepuasan yang dijanjikan...tiada bandingan....

Tuesday, March 18, 2008

Terengganu 08/02/08 - 11/02/08


Hmm....di atas ni antara gambar2 masa bercuti kat Terengganu masa raya cina tu....sebenarnya sambil bawa mak aku berubat tu...jalan2 la sekali...hehehe...untung Syamil...belum lepas hari dah sampai Terengganu...dulu masa aku kecik2...sebaya ngan dia ni...kalau berjalan sekali pun...cuma pegi pasar malam kat setanggi tu jer...sekarang ni tengok la....belum lepas hari pn dh jalan jauh....untung anak ayah....




Monday, March 17, 2008

My Sweet Little Family

Khairul Muharam...Norhayati Ishak...Syamil Hakimi

Syamil Demam

Hmm...malam ni aku tak keje...cian syamil...dia demam....semalam baru lepas bawak pegi Rabbisfina...sebab ambil suntikan untuk 3 serangkai..entah aku pun tak paham...tu doktor la yang kata...masa inject tu dia nangis sekejap...lepas tu terus senyap...kuatnya dia...balik aku trus bagi ubat demam....tapi nak buat macam ner...arini dia tetap demam...seharian dia tak nak tido sangat...merengek2 minta di dukung...hmm...alahai anak ayah sorang ni...

Hmm...semalam masa pegi klinik tu....doktor kata syamil dah bertambah besar...belum 3 bulan berat dia dah 5.2kg dan panjang dia dah 62cm....patut la aku rasa macam terlebih jer kaki dia bila kau dukung dia....heheheh....

Malam ni aku tak keje....x larat...seharian aku tak tido...member aku ajak borak kat mail pun aku tak dapat nak layan....sory ek...lagipun aku nak temankan hubby aku...cian dia kene jaga syamil sorang2...penat dia...dia pun x tido jugak siang tadi....

Hmm...malam ni keadaan dia semakin baik....alhamdulillah...dia dah mula nak berbual macam biasa...dah mula nak 'di agah2'...hmmm....xtau la nak cakap pe lagi....cuma aku harap...esok dia akan bertambah sihat dan membesar macam biasa...amin..

Zaman Kita?Zaman Anak Kita?Zaman Cucu Cicit Kita?

A'kum....hmm...sehingga ke hari ini aku masih kedengaran lagi suara2 berbual mengenai PRU12 dan hala tuju bangsa melayu di tanah air sendiri...

Tahukah anda wahai bangsaku...siapakah yang tersenyum besar selapas pilihanraya itu...??Jawapannya ialah orang cina dan india...

Satu2 nya kuasa yang masih ada pada orang melayu ialah kuasa politik setelah kuasa ekonomi dikuasai oleh bangsa lain di tanahair sendiri.Itu pun telah tergadai apabila pecahan majoritinya dimenangi oleh DAP.Parti yang sekian lama dikuasai oleh orang melayu akhirnya hampir2 tersungkur dibumi sendiri dan parti cina akhirnya dapat menyelinap masuk kedalam tampuk pemerintahan tanahair kita sendiri.

Semua maklum Pulau Pinang,Perak dimenangi oleh DAP.Malah Melaka dan Negeri Sembilan juga hampir2 di tawan oleh mereka.Hiduplah rakyat atau yang lebih jelas bangsa melayu di tangan orang2 cina.Sudahlah kuasa ekonomi di monopoli oleh mereka,politik pun mahu mereka tentukan??Apa yang kita dapat.???

Mungkin sebahagian dari kita gembira apabila parti mereka menang.Kedah,Selangor,Kelantan dan yang lainnya masih milik orang melayu walaupun di tangan pihak pembangkang.Alhamdulillah sekurang2nya ia masih hidup di tangan orang melayu.Perak walaupun memiliki jumlah orang melayu yang ramai,kuasa politiknya sudah mula tersungkur.Apatah lagi di bumi Pulau Pinang yang melayunya hanya ramai di seberang.Nasib baik raja melayu ada di perak.Jika tidak pasti Ah Chong sudah memerintah.

Tahukah anda salasilah DAP??Kajilah,renunglah,beringatlah....

Melayu mudah lupa...bak kata Tun Mahathir Mohamad.Benarkah..??Siapa yang hendak kita persalahkan atas semua ini...??

Renungkan lah...tindakan kita hari ini akan mencorakkan hidup kita,anak kita dan cucu cicit kita di masa hadapan...Tidak mustahil atas tindakan orang melayu yang kononnya mahu "menghukum" kerajaan...1 hari nanti cucu cicit kita akan merempat di tanah air sendiri.

Maaf di pinta jika mesej ini tidak memenuhi atau menyokong pendapat anda.Tapi renungkanlah...jika bukan untuk kita...tapi sekurang2nya untuk anak cucu kita...

Wassalam...

Suratan Atau Kebetulan

A'kum...Kemana hala tuju orang melayu?? Terbelakah nasib orang Melayu Pulau Pinang selepas ini...??? Inilah padahnya jika mengikut kata hati, dan mempercayai janji manis pihak pembangkang yang bermodalkan air liur... mungkin hanya kerana sakit hati dengan parti BN. Bak kata pepatah, menang sorak, kampung tergadai... Itulah orang melayu, mudah lupa....Ada yang berkata,"Tak kan Melayu mati kerana tiadaUmno...Tak kan Melayu Mati kerana TiadaBarisan.."Itu betul, tapi cuba fikir balik, kalau setakat hidup segan tapi mati tak mahu, pun tak berguna juga... Maybe mereka belum lihat nasib melayu di Singapura, hidup selalu ditindas... Tiada keistimewaan, hanya menjawat jawatan rendah kerajaan, dan selalu dipinggirkan... Mahukah kita jadi seperti mereka...??? Mahukah kita hidup menumpang ditanah sendiri...??? Jangan hanya fikir diri sendiri, Fikirlah untuk generasi anak cucu kita nanti... Mahukah kita dijajah sekali lagi??? Menyesal dahulu pendapatan, menyesal sekarang pun dah tak berguna...Pulau Pinang dah jatuh ditangan kafir... Tak tahu lah nasib Perak & Selangor selepas ini.... Cuma yang terkilan ada pihak2 yangboleh bekerjasama dengan pihak kafir sendiri untuk menjatuhkan parti seislam...So kesimpulannya, undi PAS & undi PKR sama cam undi DAP... Fikirkan lah...Kepada warga Penang....Tahniah!!! anda yang mengundi pihak pembangkang, anda terimalah akibat dari sikap anda sendiri... :>Wassalam...

Wednesday, March 12, 2008

PRU 12 & Kerja

PRU 12

Hari ni sudah 5 hari pru-12 berlalu...tapi cerita ttg kejatuhan kerajaan pimpinan BN masih kedengaran....pelbagai versi cerita dan pendapat diutarakan...ada yang kata BN saja bagi muka lah...sebab nak tengok sejauh mana janji pembangkang...dan x kurang juga yang mengatakan...ini sudah zaman kejatuhan BN....hmmm...tapi pendapat yang paling boleh diterima dek akal yang masih waras ni ialah...ini sedikit sebanyak adalah amaran rakyat yang selama ini menyokong BN...yang mahukan pembaharuan dari kerajaan....kurangkan apa yang tidak patut...dan lebihkan apa yang patut....hmm....xtau la sejauh mana kebenarannya...kerana kita sebagai rakyat tidak tahu tentang permainan politik orang atasan..tapi yang paling penting...kuasa tetap di tangan kita...4 tahun sekali...kita lah yang paling berkuasa untuk menentukannya...

Kerja

Hmm....hari ni bermula dengan pagi yang indah...seperti biasa smuanya berjalan lancar...downtime pun kurang rini...maklum la...mesin skrg dh kurg ragam..takut nak kene ganti dengan pentex la tu(mc baru) bagi yang xtau...hehehehe....selesa giler keje hari ni...tapi segalanya bertukar wajah selepas rehat tengahari tadi....tetiba lak rasa macam xde mood sesangat...entah la...aku pun xtau kenapa...hati ni meronta2...nak mengamuk...tapi aku layan jer sampai lah ke petang...alhamdulillah...semuanya ok....tapi aku rasa mesti aku ada buat salah ngn sesiapa ni....sape ek....??hmm....akhirnya hari aku berakhir dengan 1001 kemurungan....argghhhhh...tension nya....aku harap esok hari segalanya kan berubah....aku nak keje hepi2 jer sampai hujung minggu ni....tolonglah....

Monday, March 10, 2008

Pertama kali

Assalamualaikum w.b.t....buat semua yang insan yang beragama islam...salam sejahtera buat yang beragama selainnya...hmm...aku tak tahu nak 'coret' kan apa dalam blog aku ni...tapi apa pun...aku nak ucapkan terima kasih kepada teman baik aku..yousman a.k.a manzunited...kerana secara tak langsung dia telah memberi sedikit tunjuk ajar dalam menghasilkan blog ni...wlupun ilmu itu sekadar sedikit...tapi aku percaya akan keberkatannya...semuanya 'terjadi' tengahari tadi...sewaktu aku dengan man sedang 'lepak2' kat kedai mamak sri alam tu...aku tanya dia..dan dia terus aja aku cmner nak buat ni...katanya tak rugi buat benda ni...sebab secara tak langsung ia boleh di anggap sebagai diari hidup kita...ye la bak kata dia tadi...sekarang ni media memainkan peranan penting dalam hidup kita...dan aku percaya blog ni merupakan salah satu media interaksi yang bagus...hmm...ok la sampai d cini jer...assalamualaikum.